Manowce Slow Food 2024

3 lutego b.r. zorganizowaliśmy w Manowcach wyjątkową imprezę wspólnie z organizacją Slow Food. Slow Food to organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata. Organizacja założona została w 1986 przez krytyka kulinarnego Carlo Petriniego we Włoszech jako opór przeciwko rosnącej popularności barów fast food, a wkrótce rozprzestrzeniła się na 160 krajów i obecnie zrzesza ponad 2000 lokalnych grup. Głównymi punktami programu ruchu Slow Food są: promocja lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji żywności, promowanie kultury spożywania żywności, czyli celebrowania i delektowania się posiłkami zamiast szybkiego napełniania żołądków, a także kupowanie świeżej żywności ze źródeł lokalnych. Naszym partnerem był Pan Andrzej Buławski, szef lokalnej grupy organizacji Slow Food.

Najważniejsze było jedzenie. Kolację degustacyjną przygotowali zaproszeni szefowie kuchni ze swoimi zespołami: Tomasz Madera (Park Hotel Szczecin), Przemysław Staniek (Seaside Park Hotel Kołobrzeg), Grzegorz Nowicki (Hotel Aquarius SPA Kołobrzeg), Augustine Nsai (były szef kuchni w Hotel Dr Irena Eris Spa Polanica Zdrój), Czesław Mikołajczyk (Restauracja Rumclub). Pomagał im Filip Ondrušek, utalentowany, młody słowacki kucharz. Impreza wzbudziła wyjątkowo duże zainteresowanie. Bilety wyprzedały się w ciągu trzech dni, a listy rezerwowe pękały w szwach!

Kolacji towarzyszył konkurs dla kucharzy na dania w stylu Slow Food. Zwycięzcą konkursu został Tomasz Madera (Park Hotel Szczecin). Przewodniczącym jury był nasz gość specjalny, Pan Adam Gessler, ikona restauratorstwa i prawdziwej kuchni.

Serdecznie dziękujemy za udział szefom kuchni i ich zespołom, naszemu gościowi specjalnemu i innym uczestnikom, a także naszym partnerom i sponsorom. Szczególne podziękowania dla Głównego Platynowego Partnera - Land Rover Bońkowscy British Auto, Złotego Partnera - Klinika Dr Stachura i partnera medialnego – magazynu Prestiż Szczecin. Dziękujemy także partnerom rzeczowym: Dom Wina, Złoty Widelec, Bidfood Farutex, Chefs Culinar.